Jak i czym palić?

Generalną zasadą jest, że w kominku palimy drewnem i to najlepiej drewnem liściastym twardym np: brzozą, dębem, grabem, osiką, drzewami owocowymi. Podyktowane jest to tym, że drewno z drzew liściastych nie posiada substancji smolistych, oraz dzięki swej budowie nie strzela żarem podczas palenia. Popiół z drewna liściastego jest "czysty" i jest go niewiele.

Teoretycznie w kominku można palić węglem (kamiennym i drzewnym), jednak uważam, że jest to trochę zaprzeczenie funkcji kominka, który jest miejscem na ognisko, natomiast węgiel daje tylko żar. Temperatura palącego (żarzącego) się węgla jest o wiele wyższa niż palących się bierwion. W przypadku wkładów żeliwnych przede wszystkim trzeba zapoznać się ze wskazaniami producenta, jednak na pewno systematyczne palenie węglem we wkładzie żeliwnym czy stalowym skraca jego żywotność. Temperatura spalania węgla jest wyższa a nagrzewanie wkładu jest prawie punktowe co powoduje odkształcenie się elementów żeliwnych wkładu, szczególnie rusztu i ściany tylnej. Przy paleniu drewnem spalanie odbywa się na ruszcie ze stosunkowo niewielką ilością żaru oraz w całej objętości paleniska i rury spalinowej, gdzie dopalają się gazy wydzielane podczas spalania drewna. Taki gaz drzewny był nawet wykorzystywany do napędu samochodów.

Bierwiona w kominku układamy poziomo, prostopadle lub poprzecznie do frontu kominka.

 

kominki.waw.pl | all rights reserved | wszystkie prawa zastrzeżone | web created by dabudibu.pl